Algoritma ve Pseudo Kodu Nedir ?

Hatice Edis
2 min readJan 18, 2020

--

Algorithm

Herkese selamlar :)

Yazılıma başlamak isteyenler için kullanılan dilden ziyade Algoritma mantığının önemli olduğuna inanan biri olarak, uzun süredir aklımda olan seriye bu makale ile başlıyorum :)

Seri müfredatları bu linkteki gibi olacak ama önerilerinize açığım :)

O zamann haydi başlayalım :)

Algoritma

Hayattaki her olgunun bir başlangıç noktası ve bir bitiş noktası vardı. Tabi bu başlangıç noktasından bitiş noktasına gelene kadar geçen her bir adımın bir mantığı vardır. İşte bu adımların birleşerek bir sonuç oluşturmasına “Algoritma” diyebiliriz. Tabi öyle anlatınca kafalar yanmış olabilir biraz :) Hemen bir örnek vereyim.

Sabah işe giden bir çalışanı düşünelim. İşe gidene kadar hangi işlemleri yapması gerekiyor bunu düşünelim.

- Uyandı.- Yatağında kalktı.- Lavaboya yürüdü.- Elini yüzünü yıkadı.- Mutfağa gitti.- Kahvaltı hazırladı.- Masaya oturdu.- Yemeğini yedi.- Masayı topladı.- Ayakkabılarını giydi.- Evden çıktı.- Durağa gitti.- Otobüsü bekledi.- Otobüse bindi.- Otobüsten indi.- Ofise yürüdü.- Ofise ulaştı.

İşte bu adımların sonucunda çalışan iş yerine varmış oluyor. Ve bu adımlarım her birinin oluşturduğu kümeye de algoritma diyebiliyoruz.

E peki kodlama için önemi ?

Bilgisayarın çalışma prensibinde 0–1 ler vardı. İşte yazılan her kod parçası bilgisayarın anlayacağı bir şekile 0 ve 1 lere dönüştürülür (derlenir). Her kod parçası satır satır yorumlanıp sonunda bilgisayarın anlayacağı bir değer üretmesi de bir algoritmadır. Ve yazılım geliştirirken hangi dili kullanırsanız kullanın doğru algoritma yapısını kurgulamanız çok önemlidir.

Pseudo (Sözde) Kod

Sözde Kodu, herhangi bir dile bağımlı olmadan bazı semboller ve sözler ile bir algoritmanın tasarlanması diye tabir edebiliriz. Örneğin; iki sayının toplamını veren algoritmayı Pseudo kod ile yazarsak:

- Başla
- Birinci sayıyı oku (sayi1)
- İkinci sayıyı oku (sayi2)
- toplam = sayi1 + sayi2
- toplam
- Bitir

Burada gördüğünüz adımlar çok basit bir Pseudo koddur aslında. Dersler sırasında bu şekilde Pseudo kodlar ile örnekler yazarak anlatacağım.

Bu derslik bu kadar. Bir sonra ki derste görüşmek üzere :)

--

--