Matematik Bölümü Okumanın Yazılım İçin Avantajları/Dezavantajları

Hatice Edis
2 min readAug 4, 2018

--

Math and Code

Hayattaki en büyük pişmanlığım Bilgisayar Mühendisliği okumamaktı, taa ki iyi bir yazılımcı olmama engel olmadığını öğrenene ( farkedene ) kadar.

Beni tanıyanlar bilir, Lisans eğitimimi Matematik bölümünde tamamladım. Ama gönlümdeki aslan hiç değişmedi küçüklükten beri ‘Bilgisayar Mühendisliği’ … Yalan yok hala içimde ukte kalır. Bilgisayar Mühendisliği deyince içimde bir burukluk yanı sıra bir sevinç de oluşur. Bu sıralar o sevincimi içimdeki ukteyi gidermek için , ertelediğim Yüksek Lisans kararımı tekrar gündeme getirdim kendimde .

Tüm bunları düşünürken, üniversite tercih döneminde olan arkadaşların kafasında Yazılım ve Matematik arasındaki ilişkiye dair çok fazla soru işareti olduğuna tanık oldum. Özellikle iyi seviyelerde olan yazılımcılara bu konuda gelen çok soru olduğunu gördüm. Ve Matematik bölümünden mezun olmuş biri olarak bu konuda bir kaç şey söyleme istediği duydum.

İlk olarak Matematik bilgim bana yazılım konusunda nasıl yardımcı oldu bundan bahsedeyim. Yazılımda, yazdığımız her kod parçası bir algoritma aslında. Ve Matematik, bir problemi çözerken nasıl sonuç odaklı düşünmemiz gerektiğini öğretiyor, algoritma mantığını geliştiriyor böylece. X dili , Y dili ayrımı yapmadan bir kodun nasıl çalıştığını , algoritma yapısını iyice öğrendiğinde geriye kalan kullanacağını dilin syntaxını öğrenip, o yapıya dökmek oluyor. ( İlk zamanlar için zor olsa da bu söylediğim , sabredip düzenli çalışınca olayın mantığı çözülüyor.) Aslında düşünülenin aksine , eğer mimarı yapısı çok büyük matematik barından bir projenin içinde değilseniz, integral türev çözmüyorsunuz yani :) ) Matematiğin en çok yardımcı olduğu başka bir konu ise, problem çözmek. Biliriz ki aslında her yazılım bir problemi çözer, dahası bazen en ufak bir durumda bile kod yazarken karşımıza çıkan problemleri çözeriz. İşte burada da problem çözme yeteneğinin iyi olması gerekir. Matematik burada problem çözerken analitik düşünmeyi de geliştirdiği için çok büyük faydasını görüyorum yine.

Aynı zamanda Arayüz Geliştiricilerinin matematik bilgisiyle ile beraber ortaya çok değişik ürünler çıkardığına da tanık oldum , özellikle codepen üzerinde :)

Buraya kadar iyi ki Matematik var diyoruz tabi :) Peki Bilgisayar Mühendisliği neden içinde ukte kaldı diye soracak olursanız …

Bilgisayar Mühendislerinin derslerde öğrendiği şeyleri kendin öğrenmek için ayrı bir çaba sarfediyorsun. Mühendislik kısmında alt yapının eksik olduğunu hissedince bazen mutsuz olabiliyorsun. ( Örneğin server nasıl çalışır, işletim sistemi bu komutları nasıl yorumluyor .. vb.) Tabi araştırıp öğrenilmeyecek şeyler değil :) Özellikle yolun başındaysanız size yol gösterecek birine / birilerine ihtiyaç duyuyorsun. Çünkü birçok şeyi öğrenmek için kendi çaba sarfediyorsun ve öğrenmen gereken şeyleri tespit edebilmen için yazılım dünyasında neler olup bitiyor bilmen gerekiyor. Belki de en önemlisi , sektöre yeni girdiğinde “sen mühendis değilsin keşke mühendislik okumuş olsaydın, seni işe alamayız.” diyen firmalar oluyor. Bu zaman zaman ciddi anlamda can sıkıncısı olabiliyor, hatta bazen yolun başında pes etmeye sebep oluyor. Ama pes etmeyip devam edince emeklerin hayale, hayalin gerçeğe dönüştüğünü görebiliyorsun .

Söyleceklerim bu kadar arkadaşlar, Rabbim hepimize gönlümüzdeki yolda ilerlemeyi nasip eylesin :)

--

--

Hatice Edis
Hatice Edis

Responses (2)